Ústí: trolejbusy dosluhují, na nové nejsou peníze

ŠKODA 15Tr, Ústí nad Labem (ilustrační foto)

Výrazné omezení trolejbusového provozu hrozí v Ústí nad Labem. Městu a jeho dopravnímu podniku se stále nedaří modernizovat vozový park – nové trolejbusy jsou drahé a sehnat dotace se městu nedaří. Poslední pokus zhatilo zmrazení Regionálního operačního programu Severozápad. Staré vozy jsou však už v tak špatném stavu, že některé zřejmě dojezdí bez náhrady.

Ústecký trolejbusový provoz patří mezi nejmladší v Česku. Dodnes však zůstávají jeho páteří vozy Škoda 15Tr, které před čtvrtstoletím dopravu zahajovaly. Jejich nahrazování probíhá příliš pomalu, nové vozy přijíždějí do Ústí kus po kusu, rozsáhlejší nákup se městu a jeho dopravnímu podniku nedaří. Současné vedení magistrátu i dopravce však odkazují na své předchůdce. “Je vidět minimálně patnáctiletý nezájem,” říká ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Petr Koreň. “To znamená, zaspalo se,” dodává náměstek primátora Pavel Boček (TOP 09).

Poslední pokus o nákup nových trolejbusů ještě může skončit úspěchem, ale vedení města tomu už moc nevěří. Ústí mělo dostat dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad, který je však už déle než půl roku zmrazen a není vyloučeno, že to tak už zůstane.
Už teď je ale pro staré trolejbusy často velký úspěch, když vůbec dojedou na konečnou stanici. Dopravní podnik se obává, že už brzy bude muset některé vyřadit – bez náhrady. “Projeví se to na delším intervalu,” uvedl ředitel Koreň. Nákup nových trolejbusů zatím bude pokračovat tak jako dosud – po jednotlivých kusech.

REPORTÁŽ ČT

Hlavním prostředkem ústecké MHD by se tak postupně mohly stát autobusy. Úplného zániku trolejbusového provozu se ale dopravní podnik neobává – město by se tak zbavilo toho nejcennějšího, funkční trolejové sítě.

Trolejbusy jezdí v Ústí nad Labem od roku 1988, troleje ale vedly nad ústeckými ulicemi již mnohem dříve – mezi lety 1899 a 1970 byl ve městě tramvajový provoz. Kdyby trolejbusy přestaly jezdit, bylo by Ústí vedle Karlových Varů jediným krajským městem, kde by nejezdily buď trolejbusy, nebo tramvaje a zaostalo by i za dalšími velkými severočeskými městy – trolejbusový provoz mají i Chomutov a Teplice, v Mostě zase jezdí tramvaje.

Autor:
Česká televize

Napiš komentář

Napsat komentář