Bílina má bezemisní MHD

15. 9. 2018, foto: © doprava_tp

Cestující v Bílině na Teplicku již přes měsíc, vozí trojice nových elektrobusů. Za 33,6 milionu korun je pořídila firma Arriva City, která MHD ve městě zajišťuje. Nové vozy jsou na všech linkách a Bílina se tak stala městem s výhradně bezemisní hromadnou dopravou.

„Věřím, že elektrobusy budou bezporuchové. Jízda s nimi je pro cestující pohodlná a příjemná, chodci i ostatní obyvatelé jistě přivítají, že jsou velmi tiché a nezatěžují životní prostředí emisemi,“ řekl tehdejší starosta města Oldřich Bubeníček.

Snovými elektrobusy se budou lidé setkávat na linkách číslo 281, 282 a 283. V každém z nich je 34 míst k sezení a 45 k stání. Nechybí ani prostor pro kočárek a invalidní vozík. Na jedno nabití by vozy měly ujet až 100 kilometrů.

„Během dne několikrát zajedou do depa, kde se dobijí,“ sdělil jednatel Arrivy Petr Havlík.

Maximální rychlost nových vozů je 80 kilometrů v hodině a profil terénu v Bílině by jim měl vyhovovat. Při jízdě do kopce se sice bude baterie vybíjet, ale z kopce by se měla naopak dobít.

„To je mnohem lepší, než když elektrobusy jezdí pouze po rovině,“ doplnil Ludomír Landa z Arrivy.

Každý z elektrobusů vyšel společnost na 11,2 milionu korun, zhruba 80 procent částky má ale pokrýt dotace z evropských fondů.

V souvislosti se zařazením nových elektrobusů doprovozubudou v Bílině od 1. října platit i nové jízdní řády na všech linkách.

Úpravy byly zpracovány i na základě podnětů občanů s cílem zlepšit návaznost jednotlivých spojů na příjezdy a odjezdy vlaků na bílinském nádraží.

Autor, převzato z:
usti.idnes.cz

Napiš komentář

Napsat komentář