Příprava výběrových řízení na nové autobusové dopravce v Ústeckém kraji běží

Ústecký kraj

V prosincovém vydání Krajských novin byla uvedena informace o rozdělení Ústeckého kraje na jednotlivé oblasti a autobusové dopravce, kteří v těchto oblastech zajišťují dopravní obslužnost do konce roku 2014.

Nyní zveřejňujeme plánované rozdělení kraje na 14 běžných dopravních oblastí a 3 oblasti příměstské, které bude platné od roku 2015 (viz obrázek).

Transparentní výběrová řízení na budoucí dopravce do nově vytvořených oblastí se již intenzivně připravují. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je zatím na výběr nových dopravců dostatek času, když smlouvy se stávajícími dopravci budou platné ještě téměř dva roky, opak je pravdou. Výběrová řízení musí proběhnout co nejdříve, aby noví dopravci měli možnost se na vysoutěžené zakázky připravit a zejména pořídit si nová vozidla.

Výběrová řízení tak budou probíhat podle schváleného a zveřejněného harmonogramu:

• 1.Q 2013 – oblasti: Dolní Poohří, Chomutovsko, Šluknovsko
• 2.Q 2013 – oblasti: Děčínsko, Mostecká pánev, Podbořansko
• 3.Q 2013 – oblasti: Litvínov-Bílina, Lovosice-Louny, Ústecko, Vejprtsko
• 4.Q 2013 – oblasti: Kadaň-Žatec, Litoměřicko, Teplicko, Příměstská doprava Teplice

Jak se připravované změny dotknou běžných cestujících?

Změna oblastí se cestujících nijak nedotkne, kvality dopravy nastavené v nových smlouvách však ano. Dopravci, kteří vyjdou vítězně z připravovaného soutěžního klání, nasadí od ledna 2015 nové nízkopodlažní autobusy v jednotném barevném provedení „Brána do Čech“ vybavené klimatizací a elektronickým informačním systémem.

V rámci Ústeckého kraje dojde také k tarifní integraci dopravců, tedy na všech linkách bude jednotné jízdné. Spuštěn bude zároveň integrovaný dopravní systém. Stávající částečná integrace jízdních řádů (vazby mezi autobusovými a vlakovými linkami v přestupních uzlech) se dále zdokonalí. Nový integrovaný zónově-relační tarif umožní cestovat na jednu jízdenku s možností přestupů mezi spoji nezávisle na zvolené trase, času či dopravním prostředku. Samozřejmou součástí bude i časové jízdné (týdenní, měsíční, čtvrtletní) a mnoho dalších změn.

Zdroj:
Listy Ústeckého kraje – upraveno
ročník 12, únor 2013

3 komentářů

3 komentářů k Příprava výběrových řízení na nové autobusové dopravce v Ústeckém kraji běží


  1. bude mí i vlastní logo a jak se bude jmenovat ten ids?


  2. když tak mi prosím dejte vědět děkuji

Napsat komentář