PTÁME SE: Proč MHD v Teplicích zdražuje?

Veolia Transport Teplice s.r.o., která zajišťuje v lázeňském městě MHD
a příměstskou dopravu v okolních obcích okresu, zvýší od ledna jízdné.

Proč se zdražuje? Ptáme se Jana Gaislera z vedení společnosti. 
Hlavní důvody pro nárůst tarifů jsou tři: zvýšení DPH z 10 na 14 %, což pro naši společnost představuje ztrátu přibližně 4 milióny Kč. Druhým důvodem je extrémní nárůst cen nafty, ale i elektrické energie, zavedení povinnosti v období od listopadu do března používat zimní pneumatiky i nárůst dalších nákladů. Třetím důvodem jsou rozsáhlé investice do výrazného zlepšení kvality vozového parku.

Co vedlo k tak velkému skoku z 15 na 20 korun, při placení jízdného mincemi přímo ve vozidle? 
Kromě důvodů, uvedených v odpovědi na první otázku, je to ten fakt, že tarif ve výši 15,- platil beze změny od 1.1.2008, tedy čtyři roky. Je třeba dodat, že předplatní časové jízdenky se zdražují v průměru o necelá 4 %, jízdné hrazené z elektronické peněženky se zvyšuje o 1,90 Kč. Zvyšuje se tak výhodnost placení pomocí čipové karty, kde kromě výrazné úspory oproti platbě v hotovosti ve výši 4,10 Kč je i vyšší komfort pro cestující (odpadá nutnost nosit hotové peníze) a výrazně jednodušší a kratší odbavení ve vozidle.

Jak je to s bezplatnou přepravou? Zavedli jste podmínku pro maminky s kočárky, že musí být dítěti do tří let…. Co vás k tomu vedlo? 
Bezplatná přeprava zůstává ve stejném rozsahu jako dosud. Jedinou změnou je, že je limitován věk dítěte v kočárku třemi lety. Důvodem k tomuto opatření je zamezit zneužívání bezplatné přepravy kočárků s dítětem a doprovázející osoby. V řadě případů byly kočárky obsazeny dětmi již zjevně školního věku, což popíralo smysl bezplatné přepravy kočárků.

Autor:
Teplický Deník 30. 11. 2011

Napiš komentář

Napsat komentář