Teplickou MHD posílily dva nové autobusy, vozový park je zde jeden z nejmladších

Nové autobusy SOR a Solaris, foceno nedaleko zastávky Teplice, Novoveská. | © Veolia Transport

Společnost Veolia Transport Teplice s. r. o. (VTT) zařadila během února do provozu dva nové autobusy Solaris Urbino 15, a tím ukončila plánovanou obnovu vozového parku autobusů pro letošní rok. Vozidla jsou pravidelně nasazována na městské linky číslo 123 (Chlumec přes Teplice – Dubí, lázně) a číslo 124 (Osek přes Teplice – Dubí, lázně). 

Autobusy Solaris Urbino 15 v červenošedé barvě jsou třínápravová třídveřová plně nízkopodlažní vozidla s délkou 14 590 mm, která jsou určena pro hromadnou přepravu osob na kratší vzdálenosti v městském provozu. Oba autobusy jsou vybaveny mechanickou plošinou pro bezbariérový nástup a výstup, zařízením na snížení výšky podlahy náklonem (kneelingem), elektronickým informačním systémem (informační tabla) a odbavovacím informačním systémem (zařízení na čtení čipových karet a prodej jízdenek). Vozidla mají klimatizaci prostoru řidiče a vyhovují přísným ekologickým limitům EURO 5. Dva nově dodané Solarisy se oproti dříve dodaným odlišují přidanými spodními mlhovými světly a posuvnými okny místo dosavadních vyklápěcích.

„Z celkového počtu 17 autobusů pořízených koncem loňského a na počátku letošního roku bylo deset pořízeno jako úplně nových. Jedná se o osm autobusů typu SOR BN 10.5 v provedení low-entry a dva plně nízkopodlažní autobusy Solaris Urbino 15. Dále bylo nakoupeno pět částečně nízkopodlažních autobusů SOR BN 12, jeden plně nízkopodlažní patnáctimetrový autobus Mercedes-Benz Citaro a linkový autobus SOR C 10.5.,” vysvětluje Jan Gaisler, jednatel společnosti Veolia Transport Teplice. „Pro rok 2012 je plánována obměna dalších sedmi autobusů,” dodává.

Provedenou obměnou vozového dosáhla společnost VTT průměrného stáří autobusového vozového parku 3,32 roku. Pro dokreslení, na začátku roku 2007, kdy společnost začala plnit nový kontrakt na zajištění regionální dopravy pro Ústecký kraj, činilo průměrné stáří vozového parku autobusů 8,22 roku.

Ve vozovém parku VTT je 29 autobusů nízkopodlažních, což představuje 47,5 % zastoupení bezbariérových vozů v autobusové flotile. Od začátku roku 2007 přibylo postupně celkem 23 nízkopodlažních vozů. Pro obsluhu nejfrekventovanějších linek dopravce nasazuje deset velkokapacitních vozů o délce 15 nebo 18 metrů a kapacitě 143 až 168 míst.

Autor:
iTeplice.cz

Napiš komentář

Napsat komentář