Nápad bezplatné MHD pro důchodce se uchytil

Nápad Teplic o MHD zdarma pro důchodce nad 70 let se chytl. Po Krupce a Dubí o bezplatné čipové kartě uvažují i v Košťanech, Újezdečku a v Novosedlicích. „Vedeme jednání s dopravním podnikem. Máme tady 165 důchodců. Hodně z nich má problémy s pohybovým ústrojím případně jsou úplně upoutáni na lůžko. Platit plošně MHD pro ně by nemělo smysl, protože už autobusy prakticky nemohou jezdit,“ řekl starosta Novosedlic Karel Kalaš.
Proto uvažují v Novosedlích o vytvoření seznamu důchodců, kteří by na bezplatné jízdné měli nárok.

„Zájemci by se museli přihlásit na úřadě. Vytvořil by se seznam lidí, kteří by na bezplatné jízdné mohli dosáhnout a kteří ne. Co vím tak Teplice platí za jednoho důchodce dopravnímu podniku za rok 1800 korun. Platili bychom to jen těm důchodcům, kteří MHD skutečně využívají. Pro někoho kdo jede autobusem jednou za rok to nemá smysl,“ řekl starosta Novosedlic Karel Kalaš.

Právě seznam „vyvolených“ narazil na zasedání rady obce Novosedlic.

„Někteří členové rady upozorňují na problém, kdo by vytvářel seznam důchodců, kteří by měli nárok na MHD zdarma. Věřím, že by se opravdu hlásili jenom ti, kteří by těch 1800 korun, co by za ně obec zaplatila, projeli. Nemůžeme si dovolit vyhazovat peníze oknem.“

Starosta obce Kalaš předloží návrh o bezplatném jízdném v MHD na nejbližším zastupitelstvu. „Pakliže projde, tak reálně by mohli důchodci jezdit zadarmo nejdříve od června letošního roku,“ dodal starosta Kalaš.

Autor:
TeplickyDenik.cz

Napiš komentář

Napsat komentář