Škoda Electric dodá pět trolejbusů pro Teplice

29. 11. 2013 - Vůz #178 vyjíždí z konečné stanice Panorama na zkušební jízdu | © Petr Beránek

Po Teplicích bude jezdit dalších pět moderních trolejbusů. Městu je dodá firma Škoda Electric, která uspěla ve veřejné zakázce. Trolejbusy nebudou odkázané pouze na trolejové vedení, pohon jim zajistí i přídavná baterie.

JEDINÝ UCHAZEČ

Škoda byla podle věstníku veřejných zakázek jediným uchazečem v soutěži. Do Teplic dodá dvanáctimetrové nízkopodlažní vozy typu 30 Tr, k dispozici budou ve druhém čtvrtletí příštího roku.

„Každá výstavba nových tratí, zvláště do vzdálenějších míst, jako je Hudcov, je velmi nákladná, proto se pořizují hybridy. Řidič dojede na místo, kde končí troleje, sundá tyče a pokračuje dál,“ přibližuje nový typ vozů vedoucí finančního odboru Roman Jodas.

Za pětici trolejbusů zaplatí Teplice 62,9 milionu korun bez DPH. Kontrakt navazuje na předchozí dodávky. Poslední trolejbus převzali v Teplicích v roce 2015. „Co novinka, to nová elektronika a náročnější servis,“ říká náměstek teplického primátora Hynek Hanza. Zároveň ale přitakává, že s novými trolejbusy jsou v Teplicích v posledních letech spokojení.

MĚSTO JE VLASTNÍK

Provozovatelem trolejbusů je společnost Arriva city, vlastníkem je město. Celkem v Teplicích jezdí 35 trolejbusů.  Město nejprve vypsalo soutěž na provozovatele MHD od poloviny příštího roku do roku 2023, na konci října ji ale rada města zrušila.

Současně radní schválili zakázku na projekt rozšíření trolejbusových tratí. Na rozdíl od jiných měst platí Teplice trolejbusy ze svého bez evropských dotací.

Parciální trolejbusy jsou čím dál častějším řešením v MHD, díky pomocnému bateriovému pohonu umožňují část jízdy mimo trolejové vedení. „Doufám, že je město nasadí na linkách, které jezdí na Šanov II. Když vás v pět hodin ráno probudí výboje a hekání starého trolejbusu, který se snaží vyjet Heydukovou ulicí po namrzlých trolejích, není to nic příjemného,“ podotýká Michal Jirsa.

Autor, převzato z:
Teplický deník.cz

Napiš komentář

Napsat komentář