Řidič autobusu zkolaboval, stihnul ale zachránit cestující

foto: © Oliver Kažimír

Když 47letý Roman Hanzlíček usedal na svoji středeční šichtu za volant linkového autobusu příměstské dopravy, byl zcela v pohodě. O několik hodin později ho pak po kolapsu z vedra vezla záchranka do nemocnice.a to, že měl nehodu si nepamatuje. Ani na to, že ještě před tím, než při jízdě zkolaboval, zvládl reflexivně zachránit cestující před katastrofou.

NAPOSLEDY SI PAMATUJE ČERVENOU

Bylo 17 hodin, když dlouholetý řidič Arriva City Teplice přijížděl po hlavní silnici od průmyslové zóny v Krupce do Srbic. Na semaforu se rozsvítila červená, takže autobus zastavil. „Co bylo dál, si už vůbec nevybavuje,“ tlumočí řidičova slova Petr Havlík z vedení teplického dopravce.

Muž za volantem stihl ještě na zelenou odjet s vozidlem na vedlejší silnici. V tu dobu ale už jednal pouze spontánně. Nohu měl na plynu. Aby ale zabránil čelnímu nárazu do nedalekého kruhového objezdu, popřípadě smetl auta v protisměru, strhl zkolabovaný řidič rozjetý zelený kolos do volného pole, a tam ho zastavil.

Tři vyplašení cestující uvnitř si oddechli. Z autobusu vystoupili pouze v šoku a bez zranění.

Na místo přijeli z Teplic hasiči a záchranka. Autobus při své cestě poškodil jedno osobní auto a porazil dopravní značky.  „Přední pravý bok je od toho poškozený, jako když otevřete otvírákem konzervu,“  říká Petr Havlík z Arriva City. Zároveň ale kvituje,  že cestujícím ani lidem v autě se nic nestalo.

Za reflexivní a spontánní označuje jednání řidiče Josef Polkner, který se celý život zabývá psychologií člověka. „To jsou přesně takové případy, kdy člověk i v nouzi umí jednat bezprostředně, instinktivně a bezmyšlenkovitě na to, jak to dopadne. Udělá, co mu mozek reflexivně vyhodnotí jako nejlepší. A tady to i vyšlo,“ míní psycholog.

Podle policie nehoda autobusu ještě zůstává v šetření. Vše ale poukazuje na zdravotní indispozici. Mluvčí Ludmila Světláková ve čtvrtek ráno konstatovala, že řidič v krvi neměl alkohol. Byl hospitalizován na pozorování v teplické nemocnici. Dostává kapačky. S redaktory Deníku, kteří ho navštívili v nemocnici na pokoji, ve čtvrtek hovořit nechtěl.

PEKLO ZA VOLANTEM

Kolegové označují Romana za zkušeného šoféra. U podniku prý jezdí už dlouho. „Mluví se o něm jako o spolehlivém člověku, který žije zdravě. Selhalo mu bohužel zdravíčko,“ pověděl Deníku Oliver Kažimír z řad řidičů Arriva City. Zároveň poukázal na to, že za volantem je v autobusu v letních horkých dnech pro řidiče pekelné prostředí.

„V kabině to je hnus. Uzavřený prostor se sedačkou a volantem, vzduch se tam moc nehne. Nemluvě o tom, jak na vás pálí celý den slunce přes přední sklo,“ popisuje řidič teplické MHD.

Za zkušeného označil 47letého řidiče také předseda odborů teplického dopravce Josef Linhart. „Zatím nevím, jak se to přesně stalo. Slyšel jsem, že omdlel při jízdě,“ řekl Deníku. I on poukazuje na to, že je během šichty nutné dodržovat pitný režim.

„Před létem fasujeme sice nějaké vitamíny. Hlavně máme ale to, co si sami přineseme. Nejhorší je to vedro,“ dodává. Zároveň ukazuje na teploměr. „V těch největších horkách jsem měl v kabině skoro 40 stupňů.“

Havarovaný autobus z pole vytáhla krátce před osmou hodinou podniková Tatra. Místo pak bylo už normálně průjezdné. Jedná se o vedlejší silnici vedoucí na parkoviště nákupního centra. Ke střetům aut zde podle policejních statistik často nedochází.

Autor:
Teplický deník

Napiš komentář

Napsat komentář