K Dopravě Ústeckého kraje se připojí další MHD

Bezkontaktní čipová karta, Doprava Ústeckého kraje

Do integrované dopravy v Ústeckém kraji se v prosinci zapojí další dvě města. Na jednotnou krajskou jízdenku budou moci lidé cestovat ve spojích Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova a také ve Varnsdorfu na Děčínsku. ČTK to dnes řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Dosud se k Dopravě Ústeckého kraje připojily dopravní podniky v Teplicích, Ústí nad Labem, Děčíně a Bílině.Integrovanou dopravu spustil Ústecký kraj v roce 2015. Lidem umožňuje cestovat na jednu jízdenku v autobusech objednaných krajem, v některých MHD a v regionálních vlacích. Dopravní podniky Chomutova a Jirkova a dopravce z Varnsdorfu se připojí do systému integrované dopravy s novým jízdním řádem, který začne platit 11. prosince. „Cestující budou moci využít různé integrované dopravce a přestupovat mezi nimi bez rozdílu, zda se jedná o MHD, zelené autobusy, vlaky, nostalgické motoráčky nebo osobní lodě. Integrace rozšíří varianty cestování bez potřeby kupovat při přestupech více jízdenek. Jízdenku kamkoli v kraji si cestující kromě již fungující sítě Dopravy Ústeckého kraje pořídí i v městském autobuse či trolejbuse nebo v dopravních kancelářích MHD,“ řekla ČTK Dosedělová.

Připojení k integrované dopravě přinese změny u obou MHD. Spoje v Chomutově a Jirkově čeká i změna číslování. „Zavádí se možnost úhrady platební kartou a ruší se některé druhy jízdenek, které nebyly příliš využívány. I v rámci městské dopravy se začne počítat jízdné podle zón, nebude tedy již třeba hlídat počet zastávek, ale jen časovou platnost jízdenky,“ uvedla Dosedělová. Integrovány naopak nebudou chomutovské a jirkovské Buskarty. Lidé je mohou vrátit nebo je nadále využívat, protože společně s dalšími už vydanými jízdními doklady zůstanou v platnosti pro místní MHD.
Lidé ze zbylých částí kraje budou podle Dosedělové díky integraci využívat jízdenek Dopravy Ústeckého kraje i v městských autobusech a trolejbusech Chomutova, Jirkova a Varnsdorfu. „Ti, kteří přijedou do těchto měst meziměstskou linkou Dopravy Ústeckého kraje, mohou pokračovat v cestě městskou dopravou bez potřeby kupovat další jízdenku, pokud jim ještě časově platí,“ dodala Dosedělová.

Autor:
Teplický deník, zkráceno

Napiš komentář

Napsat komentář