Od Velikonoc jezdí o víkendech a svátcích nostalgické vlaky a loď po Labi

ČSD M131.1280 Hurvínek | © MHDTeplice.cz

Největší novinku roku 2016 připravila Doprava Ústeckého kraje pro turisty – od 25. března zahájila víkendový a sváteční provoz nostalgických vlaků na pěti železničních linkách a osobní lodi na Labi.

Nové železniční linky nesou v  jízdních řádech kromě čísla označení „T“ jako turistické. Linky vedou vesměs po historických tratích, které jsou pro víkendové turistické cestování množstvím zajímavých cílů jako předurčené. Na všech (kromě Doupovska) nasadili dopravci historické vozy, se kterými se již nikde jinde běžně nesetkáte. Kamenickým motoráčkem zvaným „Hurvínek“, plným nostalgických vzpomínek, se tak můžete po trati známé jako „Šenovka“ vydat na výlet linkou T1 z České Kamenice do Kamenického Šenova. Z  ústeckého Střekova vás do Velkého Března a Zubrnic po lince T3 zaveze Zubrnický motoráček. Stará známá „Švestková dráha“ ožila pravidelným provozem Středohorského motoráčku (T4) z  Lovosic do Třebenic, Třebívlic a Mostu. Jezdí tu jeden z posledních provozuschopných vozů řady M 240.0 s přezdívkou „Singrovka“ nebo také „Kachna“. Linka T5 patří Podřipskému motoráčku, kterým se svezete z Libochovic přes Mšené-lázně do Roudnice nad Labem nebo obráceně. Nasazuje se tu vůz zvaný „Ponorka“. Za zají- mavými cíli v Dolním Poohří vás dopraví linka T6 – Doupovský motoráček. Jezdí z  Kadaně do Podbořan s  odbočkou do Radonic u Kadaně. Specialitou v systému dopravy Ústeckého kraje je lodní osobní turistická linka 901 z Ústí nad Labem do Litoměřic, na které se můžete setkat buď s  lodí „Ústí nad Labem“ nebo s lodí „Porta Bohemica“.

Zavedení zážitkových historických turistických linek by se neobešlo bez objednávky Ústeckého kraje ve výši 10 a půl milionu korun. Nostalgické turistické linky významně rozšířily dosavadní možnosti sezonní turistické dopravy. Navázaly na provoz několika autobusových a  vlakových linek, které DÚK provozuje v  turistickém režimu s  moderními dopravními prostředky již déle – vlaky na linkách U15 Chomutov – Vejprty, U25 Most – Moldava nebo U27 Rumburk – Mikulášovice či autobus 585 Jirkov – Oberwiesenthal, 584 Jirkov – Boží Dar, 435 Česká Kamenice – Schmilka, nebo oblíbené 434 Děčín – Jetřichovice – Krásná Lípa.

Historické turistické motoráčky a loď budou jezdit až do konce letošního října a platí na nich běžný tarif DÚK. Na výlet spojený s nevšedním dopravním zážitkem se tedy vlaky a autobusy v systému DÚK můžete vydat s jedinou jízdenkou třeba již z místa Vašeho bydliště. Kromě linky T1 a T3 je dle individuální kapacity možný převoz jízdních kol.

Více informací naleznete na adrese www.dopravauk.cz.

ZUBRNICKÝ MOTORÁČEK
KAMENICKÝ MOTORÁČEK
STŘEDOHORSKÝ MOTORÁČEK
PODŘIPSKÝ MOTORÁČEK
LOĎ ÚSTÍ NAD LABEM

Přehled nových turistických linek Dopravy Ústeckého kraje

Zdroj:
Listy Ústeckého kraje
informace Ústeckého kraje a krajského úřadu
číslo 3, ročník 16, vydáno 28. března 2016

Napiš komentář

Napsat komentář