Cyklostezka z Kozí dráhy?

sobota 28. 9. 2013 - © JAN GRILL - MHDTEPLICE.CZ

Děčín, Teplice – Vlaky s turisty nebo turisté na kolech? Vedení děčínské radnice by mělo podle dopravní komise zvážit možnost využití Kozí dráhy, která funguje jen příležitostně při různých akcích. Děčín se ale prozatím kloní spíše k zachování železnice.

Kozí dráha mezi Děčínem a Oldřichovem u Duchcova je ve velmi špatném technickém stavu, od Telnice směrem do Oldřichova je dokonce zcela nesjízdná. Investice do její obnovy by se proto mohly velmi snadno vyšplhat do desítek milionů korun.

Dopravní komise zřízená děčínskou městskou radou proto doporučila vedení města zvážit možnosti využití Kozí dráhy. Například by tudy mohla vést cyklostezka.

Děčín se ale v současné době kloní zachování provozu

„Deklarovali jsme zájem města, že dokud jsou na této trati koleje, aby se po ní i nadále jezdilo,“ říká náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl.

Toho potěšil zájem ústeckého hejtmanství, které chce od příštího roku objednávat na Kozí dráze dopravu. Doposud ji totiž objednává právě Děčín. Kromě toho Ústecký kraj plánuje dotovat podobné lokální tratě mnoha miliony ročně.

Kraj má i mnohem silnější pozici, pokud jde o vyjednávání se Správou železniční dopravní cesty, které patří Kozí dráha. Loni totiž správce železnice investoval do oprav trati mezi Děčínem a Telnicí přibližně šest milionů korun. Zpátky se mu ale vrátilo jen zhruba 100 tisíc. A to i proto, že na trati nejezdí vlaky denně, ale pouze během letní sezóny, a navíc jen o víkendech a státních svátcích.

Autor:

Alexandr Vanžuradeník.cz

1 komentář

Jeden komentář k Cyklostezka z Kozí dráhy?


  1. Tento typ článku nebo televizní reportáže se vždy pokouší o moje zdraví. Vždy je na začátku, že na provoz nebylo několik milionů, následně došlo k rozkradení a několik víc milionů, tak se za NĚKOLIK DESÍTEK milinů předělá trať na cyklostezku. Takto nevypadá hospodárnost, ale cyklopterorismus a aragoance a plýtvání. Vždy přemýšlím, komu to prospělo.

    SŽDC se nechce vzdát dotací na opravy – zajímalo by mne, kolik to je, tak trať nepředá, popřípadě ji chce za nehoráznou sumu prodat a ještě si klade podmínky. Viz trať u Kralovic. Bylo by zajímavé se tomu kouknout na zoubek..

Napsat komentář