Ženy za volanty autobusů

# 720, 437 a 708 - areál DP. 10. 1. 2015

Teplický dopravce má nedostatek řidičů, za volanty autobusů a trolejbusů se tak nyní snaží přilákat ženy. Dívky, studentky nebo třeba matky na mateřské dovolené si budou moci v sobotu vyzkoušet práci řidičky.Ženy si mohou přijít do teplických garáží zkusit práci pod vedením zkušených instruktorů. „Věřím, že se to některé z nich zalíbí a začne o dráze profesionální řidičky uvažovat. Jsme připravení maminkám s malými dětmi nabídnout i poloviční úvazky. Jedna by jezdila ráno, druhá odpoledne a další týden by si to prohodily,“ uvedl ředitel teplické Arrivy Petr Havlík.

Ženy za volantem si firma chválí. „Teď jich zaměstnáváme sedm a další tři se na práci připravují. Rádi bychom jich našli ještě víc, jsou velmi opatrné a spolehlivé,“ říká mluvčí společnosti Arriva Ondřej Kubala. Dopravce zaměstnává v Teplicích 153 řidičů. „Potřebovali bychom tak dalších třicet až pětatřicet lidí, abychom v létě mohli pokrýt dovolené, odchody do důchodu a podobně,“ doplnil.

Řízení už není zdaleka taková dřina jako dřív. „S posilovači řízení a moderní technikou se fyzická námaha při řízení podstatně snížila,“ vypráví Havlík. Před několika desítkami let v lázeňském městě podle Havlíka jezdila s každým třetím vozem MHD žena. „Souviselo to tehdy s rušením průvodčích, které prodávaly v autobusech a trolejbusech jízdenky. Dámy si tehdy udělaly, dnes bychom řekli rekvalifikaci, a naučily se jezdit s trolejbusem. Začátkem devadesátých let už ale odcházely do důchodu a nové nepřicházely, takže je za volantem opět vystřídali chlapi,“ popsal ředitel teplické pobočky, která obsluhuje městskou i příměstskou dopravu.

Dlouhodobě jsou ženy zastoupeny u Arrivy, která v celé ČR provozuje 2000 autobusů a zaměstnává přes 3000 lidí, zhruba jedním procentem. Aktuálně jich jezdí třicet.

 Autor:
Teplický deník

2 komentářů

2 komentářů k Ženy za volanty autobusů


  1. Dobry den , mela bych zajem o praci ridicky trolejbusu v Teplicich .
    Co pro to mam udelat , na koho se muzu obratit ?
    Dekuji za odpoved .
    Pavla Haftsteinova

Napsat komentář