Lanovka na Komárku

Dnešní veřejnost už asi sotva ví o tom, že stavbu sedačkové lanové dráhy z Bohosudova na vrchol zvaný Kněžiště (808 m. n. m.), těsně pod Komáří vížkou, prováděl Dopravní podnik města Teplic.
Zemní práce probíhaly na počátku padesátých let za velmi těžkých podmínek v masivním skalním podloží. Zde, na prudkých jižních svazích Krušných hor, se také při hloubení základů pro sloupy narazilo na množství zmijích hnízd. Finálním dodavatelem technologické části se tehdy stala Transporta Chrudim.Lanovka zahájila provoz v roce 1952 a společně s tehdejšími tramvajemi, autobusy i nově zaváděnými trolejbusy spadala pod městskou hromadnou dopravu v Teplicích.
Svou délkou 2 348 metrů pak lanová dráha patřila svým druhem vůbec mezi nejdelší v Evropě. Převýšení od spodní nástupní stanice v Bohosudově do horní na Komáří vížce pak činilo 482 metrů. Avšak naděje, které se do lanovky vkládaly, se nenaplnily. Brzy po zahájení se začaly projevovat značné konstrukční poruchy a vázla také dodávka elektrické energie, takže první rok provozu zůstal ztrátový. A tak se už v roce 1953 na ministerstvu dopravy rozhodlo lanovou dráhu Dopravnímu podniku města Teplic odejmout a předat ji jako hlavnímu provozovateli Československým státním drahám. Proto se stalo, že původně označená „městská“ lanovka nesla pak označením 12p, později 13d a dále 133. Později lanovou dráhu převzaly soukromé společnosti, od roku 1996 například firma DRAGON TRADE s.r.o., v současnosti ji provozuje Sport Krupka. Letos v květnu dojezdil obdobný typ lanové dráhy na Sněžku, která tam byla v provozu od roku 1949, takže část tamějšího zrušeného zařízení může být snad využita i pro účely z Bohosudova na Komáří vížku.

Lanovka vyjíždí z města Krupka u Teplic, přesněji z městské části Bohosudov. Určitě ji bez problému najdete, neboť už od příjezdu do Krupky vás k ní povedou směrové tabule. U dolní stanice lanovky, v nadmořské výšce 326 metrů, bez problému zaparkujete a pokud zvolíte do Bohosudova jízdu autobusem, ujdete k ní z náměstí do kopce přibližně 800 metrů. Lanová dráha se rozjíždí v pravidelných hodinových intervalech od 8.30 hod., poslední jede v 18.30 hod.

Milovníkům přírody, výletů, ale i technických pozoruhodností můžeme vřele doporučit šestnáctiminutovou jízdu na otevřené sedačce, která se pohybuje rychlostí 2,5 metrů za sekundu. Užijete si tak jedinečnou podívanou, když pod vámi budou ubíhat koruny stromů, mezi nimiž se otvírají pohledy na krásnou horskou krajinu. Lanová dráha vás vysadí přímo u horského hotelu Komáří vížka, který dominuje stejnojmennému vrcholu Krušných hor. Z terasy se nabízí krásný pohled na město Teplice hluboko pod vámi, ale právě tak i na panorama Českého středohoří s celým okolím.

autor:
iTeplice.cz

Napiš komentář

Napsat komentář