V Teplicích houkají vlaky už 155 let

ČSD 475.178 Šlechtična

V úterý 21. května tomu bude přesně 155 let od chvíle, kdy do Teplic poprvé přijel vlak. „Vlaky se rozjely těsně před lázeňskou sezonou,“ uvádí historik Pavel Koukal. V prvním jízdním řádu najdeme pět párů osobních vlaků. Za první půlrok společnost Ústecko-teplické dráhy přepravila 135 tisíc cestujících a 107 tisíc tun nákladu, převážně uhlí.

Trať později prodloužili až do Chomutova. Na konci 19. století byla Ústecko-teplická dráha nejvýnosnější železniční společností tehdejší monarchie. „Zestátnění se dočkala jako jedna z posledních soukromých drah až k 1. lednu roku 1923,“ dodává Koukal. Tomu předcházela bitka poslanců české a německé národnosti v parlamentu, kterou musela rozehnat až policie. „Němečtí poslanci se tehdy obávali vytlačování zaměstnanců německé národnosti Čechy,“ upřesňuje Koukal.

V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století se v důsledku těžby uhlí několikrát měnila trasa. Na původním úseku mezi Teplicemi a Ústím zmizelo staré chabařovické nádraží či zastávka Tuchomyšl. Z Bohosudova se začalo jezdit po nové přeložce. „Nové nádraží v Chabařovicích od devadesátých let ztrácelo význam a dnes jej vlaky jenom projíždí,“ vzpomíná bývalý výpravčí Stanislav Kořínek.

Původní nádraží chátrají, smutný je pohled na teplické nádraží, které po přestavbě v roce 1871 patřilo k nejmodernějším v Evropě.

Příznivci nostalgických jízd se dočkají sobotu 25. května. „Pára pojede u příležitosti zahájení lázeňské sezóny na trase Děčín – Teplice – Chomutov a zpět,“ doplňuje Marie Mládková z teplického nádraží.

Vlak byl zrušen!

Autor:
týdeník 5PLUS2 Teplicko – číslo 20, ročník II
16. 5. 2013

2 komentářů

2 komentářů k V Teplicích houkají vlaky už 155 let


  1. Dobrý den chtěl bych se zeptat kde naleznu jízdní řád toho vlaku děkuju za odpověď.

Napsat komentář