Nákup trolejbusů v ohrožení

Všechny 4 nové vozy při předání 20. 9. 2010, ve vozovně VTT.

Teplický magistrát stojí před problémem, jak koupit nové trolejbusy a neporušit při tom zákon. Město chce příští rok koupit tři vozy. Tou dobou ale už nejspíš bude platit zákon, podle kterého nebude možné zadávat veřejné zakázky, pokud se přihlásí jen jeden dodavatel. V Česku přitom trolejbusy vyrábí jen Škodovka.

Magistrát v rozpočtu na nákup trolejbusů vyčlenil 65 milionů korun. Primátor Jaroslav Kubera však upozornil, že zákon, který má platit od 1. dubna, může nákup ohrozit. Senát sice s návrhem zákona nesouhlasil a vrátil ho Sněmovně, dá se ale očekávat, že poslanci názor senátorů pohodlně přehlasují.

„Asi nám poradí poohlédnout se v cizině, myslím, že někde v Portugalsku je další dodavatel nebo v jižní Americe. Jenže ani to není ideální. Vemte si, že budete mít vozový park, v němž budou škodovky, renaulty a další značky. Pak ztratíte výhody, které byste měli při servisování většího počtu aut jedné značky,“ říká Kubera.

Zákon má zabránit tomu, aby politici dávali zakázky sami sobě nebo firmám spřízněným s jejich přáteli. Proto také nařizuje odtajnit majitele firem s mnohdy nepřehlednou vlastnickou strukturou. Jenže povinnost mít v soutěži víc než jednoho uchazeče může městům zkomplikovat práci.

„Zrovna před pár dny jsme museli řešit zakázku na dodávku dopravních značek. Oslovili jsme osm nebo devět firem, přihlásila se ale jen jedna. Tak jsme jí to dali. Nemám nic proti snaze o průhledné zadávání zakázek. Ale s mírou,“ dodává Kubera.

Některá města ale mají již roky schválenou vyhlášku, podle níž nesmí zadat zakázku, pokud se do soutěže přihlásí jediný uchazeč. Třeba v Oseku nedávno raději odložili výměnu garážových vrat na hasičské zbrojnici, protože se ozvala jen jedna firma. Radnice proto zakázku zrušila a vyhlásí ji příští rok znovu.

Autor:
iDnes.cz

Napiš komentář

Napsat komentář